DOLAR
42,4437
EURO
48,8898
ALTIN
5.557,59
BIST
10.880,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
16°C
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Beslenme, sıhhati hem olumlu hem de olumsuz tarafta etkileyen bir olgudur. Gerçek beslenme ve kâfi vitamin-mineral takviyesi almak kış enfeksiyonlarına karşı beden direncimizi yükseltir.

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!
25.12.2023 10:48
2
A+
A-

Yetersiz ve makus beslenme alışkanlığı beden direncini düşürüyor! 

Beslenme, sıhhati hem olumlu hem de olumsuz istikamette etkileyen bir olgudur. Yanlışsız beslenme ve kâfi vitamin-mineral dayanağı almak kış enfeksiyonlarına karşı beden direncimizi yükseltir. Münasebetiyle kış mevsimini sağlıklı halde geçirebilmek için beslenme sisteminizi gözden geçirmenizde yarar var. Zira gereğince güç, protein, vitamin, mineral ve öteki besin ögelerinin eksikliği yahut yetersizliği durumunda beden sistemlerinin tertipli çalışması ve enfeksiyonlara karşı dirençli olması beklenilemez. Bundan ötürü yetersiz ve berbat beslenme alışkanlığı bulunan bireylerde enfeksiyon hastalıkları daha sık görülmektedir. 

Kış aylarında hakikat beslenin, hastalıklara karşı güçlenin!

Doğru ve kâfi beslenmenin hastalıklara karşı kollayıcı bir tesiri vardır. Gereğince zerzevat ve meyve tüketen bireyler çoklukla vitamin ve minerallerden büyük ölçüde yararlanmış olur. Bilhassa antioksidanlardan (A, B kümesi, C ve E vitaminleri, selenyum, bakır üzere mineraller ve kimi fenolik bileşikler) zengin beslenmek hür radikalleri azaltarak bağışıklığı güçlendirmeye ve kış enfeksiyonlarına karşı bedeni müdafaaya dayanak olur.

  • Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, kuşburnu, kara mürver, limon, domates, kapya biber, yeşilbiber ve yeşil yapraklı sebzeler düzgün birer C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış enfeksiyonlarına karşı beden direncini artırır. Sağlıklı beslenmenin en kıymetli iki besin kümesi zerzevat ve meyvelerdir. Bu nedenle günlük beslenme rutininizde en az 5 porsiyon taze zerzevat ve meyveye yer vermeniz gereklidir. 
  • Zeytinyağı, ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği üzere sağlıklı yağlar E vitamini kaynağıdır. Sağlıklı yağlara beslenmenizde yer vermek hür radikallerin azalmasına ve bağışıklığın güçlenmesine dayanak olur.
  • Balık, karaciğer, yumurta ve süt kümesi, havuç, kayısı, bal kabağı ve yeşil yapraklı sebzeler ise A vitamininden zengindir. Haftada 2 defa balık tüketmek, antioksidan tesir gösteren omega-3 yağ asitleri sayesinde birtakım hastalıklara karşı gözetici rol üstlenir. 
  • Sarımsak ve soğan vitamin, mineral deposu, güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Kış mevsiminde yemeklerinizde kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Sofralarınızda yer vermeniz gereken iki eser; yoğurt ve kefir, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sistemine dayanak olduğu bilinmektedir.
  • Enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyen zencefil, birçok vitamin, mineralden ve lif açısından hayli zengindir. Bilhassa viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı muhafaza sağlar. 

Sonuç olarak mevsimine uygun, çeşitli, kâfi ve istikrarlı besleniyor olmak mevsimsel enfeksiyonlara karşı zinde kalmamızı sağlayacaktır. 

Sağlıklı beslenme rutininize ek olarak vakit zaman bağışıklığınızı desteklemek için tüketebileceğiniz bir içecek tanımına aşağıda ulaşabilirsiniz. 

Zencefilli bağışıklık destekleyici içecek;

1 küçük uzunluk taze zencefil kökü-30 gr

1 orta uzunluk mandalina

1 küçük uzunluk kivi

Yarım adet limon

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 çay kaşığı toz karabiber

Hazırlanışı; 

  • Zencefil, mandalina, kivi ve limonun kabukları soyulduktan sonra pürüzsüz bir karışım elde edene kadar blenderize edin. 
  • 1 su bardağı su ile seyreltip içerisine toz zerdeçal ve karabiberi ekleyip karıştırın. Orta ara yarım çay bardağı ölçüsünde tüketebilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gömlek