Epilepsi yani halk ortasındaki ismiyle sara hastalığı, ekseriyetle ömür uzunluğu süren bir sıhhat sorunu olarak biliniyor.

Epilepsi yani halk ortasındaki ismiyle sara hastalığı, ekseriyetle ömür uzunluğu süren bir sıhhat sorunu olarak biliniyor. Hastalığın neden olduğu nöbetler denetim altına alındığında epilepsili birçok insan hayatını olağan bir biçimde sürdürebiliyor. Epilepsi hastalarında uygulanacak istikrarlı ve tertipli beslenme planı, nöbetlerin sayısının ve hastalığın ziyanlı tesirlerinin azaltılması sürecine kıymetli katkıda bulunuyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, epilepsi hastalarının beslenmesi konusunda bilgi verdi.
Epilepsi (sara) kıymetli bir sıhhat sorunu
Epilepsi, hudut sistemini etkileyerek beyindeki işleyişi süreksiz olarak sekteye uğratan ve nöbetler formunda ortaya çıkan değerli bir sıhhat problemidir. Her yaştan beşerde uzun vadeli görülebilen bu sorun, birçok semptomu da beraberinde getirmektedir. Nöbetler, beynin hangi kısmının tutulduğuna bağlı olarak insanları farklı hallerde etkilemektedir.
Epilepsi hastalığının 5 değerli belirtisi
Epilepsi hastalığının mümkün belirtiler şunlar formda gelişmektedir;
Epilepsi hastalığının tedavisi var mı?
Dengeli ve sağlıklı beslenme önemli
Dengeli ve sağlıklı beslenme tüm beşerler için kıymetli ve vazgeçilmez bir kuraldır. Bilhassa hastalık kelam konusu olduğunda bu kural akıllara gelse de, hayatın her devrinde bu kuralı uygulayan beşerler daha sağlıklı olmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda genel sıhhat durumuna tesiri olduğu kanıtlanan istikrarlı ve sistemli beslenmenin birçok hastalıkla uğraş etmede olumlu tesiri olduğu belirlenmiştir.
Epilepsi hastalığı ile uğraşta tesirli olan temel beslenme teklifleri ise şu formdadır;
Kan şekeri istikrarlı seyretmeli
Epilepsi hastalarının beslenmesinde dikkat edilecek en değerli konulardan biri, hastanın kan şekerinin istikrarlı bir formda seyretmesidir.
Bu nedenle bu hastalığa sahip şahısların, şeker barındıran yiyeceklerden uzak durması, un yerine tam tahıllı eserler tüketmeleri sıhhat açısından epey kıymet taşımaktadır. Hastaların öğünlerini atlamamaları gerekir, zira uzun müddetli açlık kaç şekerinin çok derecede düşmesine neden olmaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı