DOLAR
42,3693
EURO
48,9348
ALTIN
5.550,86
BIST
10.903,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
17°C
Ankara
17°C
Çok Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Bayanlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır.

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
26.10.2023 11:00
11
A+
A-

Beslenme Alışkanlıklarınız Göğüs Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Kadınlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır. Olağan bu özelliklerin bulunmadığı bireylerin de göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü vardır. Öbür kanser cinslerinde olduğu üzere göğüs kanserinde de erken teşhis çok kıymetlidir. Münasebetiyle göğüs kanserine yönelik taramaların nizamlı sıklıkta tekrarlanması bile kanserden vefat sıklığını azaltmada tesirli olacaktır. 

Besin ögelerinin yetersiz, çok ya da yanlış şekilde alımı kansere yakalanma riskini artırabilir!

 Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra yemek hazırlama ve saklama şartlarında da oluşabilecek değişiklikler ve unsurlar değerlidir. Yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme usulleriyle yahut dumana maruz bırakılarak pişirilen besinlerde kanserojen unsurlar birikebilmektedir. Besinlerin süreçten geçirilerek çok ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle de besinlerin vitamin, mineral ve öbür bileşenlerden fakirleşebileceği göz gerisi edilmemelidir. Hasebiyle kansere karşı gözetici vitamin, mineral ve öbür bileşenlerin aktifliğini azaltmak da dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara nazaran, birtakım besinlerin içeriğinde bulunan yahut besin hazırlama basamağında ortaya çıkan unsurların de kanser riski oluşturabileceği bildirilmektedir. 

 

Meme kanserinden korunmak için beslenme ve ömür stili değişiklikleri;

Sağlıklı beden yükünüzü koruyun,

Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye itina gösterin,

  • Öğün planlamalarınızda porsiyon denetimi yapmaya çalışın,
  • Tabağınızın büyük kısmında bitkisel kaynaklı besinlere(taze sebze-meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller) yer verin,
  • Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden yararlanmak için çeşitliliğe değer verin,
  • Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları ve gerçek pişirme formüllerini tercih edin,
  • Hayvansal kaynaklı besinler tercih edilirken bilhassa C vitamininden varlıklı taze meyve ve sebzelerle birlikte tüketin.

Kanserojen besinlerden uzak durun!

  • Odun-kömür ateşine/dumanına direkt maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek ısıda yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçının,
  • İşlenmiş ve hazır gıdaların(koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı üzere unsurlar içeren) tüketimini sonlandırın,
  • Rafine şeker, un ve trans yağları beslenmenizden çıkarın,
  • Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için pişirme ve saklama metotlarını gözden geçirin gerçek prosedürleri kullanın.

Stresten uzak kalmaya çalışın, fizikî aktivitenizi önemseyin ve size uygun aktivite rutini oluşturun!

  • Duygusal yeme ataklarınızı sıhhatsiz yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize yeterli gelen aktivitelerle yahut fizikî aktivitelerle yönetmeye çalışın.

Alkol, sigara üzere ziyanlı alışkanlıkları azaltın/bırakın!

  • Bu üzere alışkanlıklar bedenin savunma sistemini tehdit eden hür radikallerin artmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere yakalanma riskini azaltmak maksadıyla antioksidan içeriği varlıklı besinler tüketin bilhassa folik asitten kâfi beslenmeye çalışın ve en değerlisi nizamlı olarak kansere yönelik tetkik ve taramalarınızı yaptırın.

 

Anti-kanserojen besin kümeleri;

  • Renkli, çeşitli zerzevat ve meyveler,
  • Kurubaklagiller,
  • Kuruyemişler,
  • Tahıllar,
  • Az yağlı et ve süt eserleri.

Meme kanseri ve öbür kanser çeşitleri üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları, üstte yer alan besin kümelerinin gerçek prosedürlerle hazırlanıp sürdürülebilir halde beslenmeye dâhil edilmesiyle birlikte kansere yakalanma riskinin azalabileceğini bildirmektedir.

 Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve göğüs kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıklarınızın farkında olun, sıhhatinizi ihmal etmeyin ve periyodik denetimlerinizi yaptırın.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gömlek