DOLAR
42,3449
EURO
49,0834
ALTIN
5.538,95
BIST
10.728,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C

Koyu renkli balların antioksidan içeriği daha yüksek

Epeyce sağlıklı bir besin olan balın tüketilirken porsiyon denetiminin hayli değerli olduğunu tabir eden uzmanlar, doğal bir besin olan bala, dışarıdan rastgele bir unsur katılmasının yasak olduğunu söylüyor.

Koyu renkli balların antioksidan içeriği daha yüksek
29.10.2023 17:24
8
A+
A-

Oldukça sağlıklı bir besin olan balın tüketilirken porsiyon denetiminin epeyce kıymetli olduğunu söz eden uzmanlar, doğal bir besin olan bala, dışarıdan rastgele bir unsur katılmasının yasak olduğunu söylüyor. Balın doğal olarak antioksidan özelliği olduğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yapılan bir araştırmada koyu renkli balların antioksidan içeriğinin açık renkli olanlara nazaran daha yüksek olduğunun görüldüğünü vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sağlıklı bir besin olan bal hakkında tüm bilinmeyenleri anlattı.

Arıların bitkisel kaynaklardan topladıkları nektarları metabolize ederek bala dönüştürmelerinin biyokimyasal bir süreç olduğunu söz eden Yiğit, doğal bir besin olan bala, dışarıdan rastgele bir unsur katılması yahut balın doğal yapısında bulunan bir hususun uzaklaştırılmasının kanun ve yönetmeliklerce yasaklandığını söyledi. Hülya Yiğit, şunları kaydetti:

“Bal, doğal olarak antioksidan özelliği olan bir besindir. Yapılan bir araştırmada koyu renkli balların antioksidan içeriğinin açık renkli olanlara nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Bal içerdiği vitaminler, mineraller, organik asitler, flavonoidler ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve pek çok hastalığa karşı hami ve tedavi edici özellik gösteren işlevsel bir besindir. Bal bileşiminde bulunan potasyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, mangan, klor, kükürt ve iyot üzere insan bedeninin gereksinim duyduğu mineral unsurlarca de güçlü bir besin kaynağıdır.”

Bağışıklık sistemini de destekliyor

Bal bakteri, virüs ve mantarlara karşı bedenin bağışıklık sistemine takviye olduğuna dikkati çeken Yiğit, “Özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve soğuk algınlığından korunmak için tüketmekte yarar vardır. Bal içeriğindeki flavonoidler sayesinde kansere karşı esirgeyici tesir de göstermektedir. Yapılan birçok bilimsel araştırma balın, mide ülserinin temel etkeni olan Helicobacter pylori bakterisinin gelişimini yavaşlatarak hastalığın tesirini azalttığını bildirmiştir.” halinde konuştu.

Porsiyon denetimine dikkat!

“Bal epeyce sağlıklı bir besindir fakat tüketilirken porsiyon denetimi epeyce değerlidir.” diyen Yiğit, içeriğinde yüzde 82 oranında karbonhidrat ve yüzde 1 oranında vitamin, mineral ve biyoaktif bileşikler bulundurduğunu, şeker oranı epeyce yüksek olduğu için diyabetik bireylerin tüketirken epeyce dikkatli olması gerektiğini söyledi.

“Dikkatli olunması gereken öteki bir küme ise 1 yaş altı bebeklerdir. Botulizm riski sebebiyle bebeklere 1 yaşında evvel bal yedirilmemeli.” diyen Hülya Yiğit, sağlıklı bireylerin gün çok olarak 1 tatlı kaşığı kadar bal tüketmesinin beden için kâfi olacağını, fazla ölçüde bal tüketiminin kan şekeri dengesizliklerine, iştah denetiminin azalmasına ve kilo artışına sebep olabileceğini de kelamlarına ekledi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
gömlek