Yeni yılı karşılamaya az bir müddet kala yılbaşı sofraları için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Yılbaşı günü meskende geçirilecekse sofraların sağlıklı ve hafif besin tercihlerden oluşması gerekiyor. Akşam yemeğini dışarda yiyeceklerin ise yağ oranı düşük, küçük porsiyonlu menüleri seçmeleri öneriliyor. Yeni yılın birinci gününde beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşamamak için kimi ihtarları dikkate almak gerekiyor.
Yeni yılı karşılamaya az bir mühlet kala yılbaşı sofraları için yapılan hazırlıklar devam ediyor. Yılbaşı günü meskende geçirilecekse sofraların sağlıklı ve hafif besin tercihlerden oluşması gerekiyor. Akşam yemeğini dışarda yiyeceklerin ise yağ oranı düşük, küçük porsiyonlu menüleri seçmeleri öneriliyor. Yeni yılın birinci gününde beslenme ile ilgili meseleler yaşamamak için birtakım ihtarları dikkate almak gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, yılbaşı sofraları için tekliflerde bulundu.
Yılın son günü kahvaltı es geçilmemeli
Yılın son gününe erken başlanmalı, sabah kesinlikle kahvaltı yapılmalıdır. Gece ağır geçeceği için kahvaltı mutlaka es geçilmemelidir. Kahvaltıdan 1-2 saat sonra en az bir saat açık havada tempolu yürüyüş yaptıktan sonra 1-2 saat dinlenilmelidir. Yemek alışkanlıklarında değişiklik yapılmamalıdır. Öğle yemeğinde 1 porsiyon az zeytinyağlı zerzevat yemeği ile 1 su bardağı yoğurt tüketmek sağlıklı bir seçim olacaktır. Gün içerisinde kan şekerinin istikrarlı olması ve metabolizma suratının yavaşlamaması için ara öğünlerde meyve ile 10-15 fındık yahut badem ya da 2-3 adet ceviz, 1 bardak süt tüketilebilir.
Yılbaşı sofrasına çok aç oturulmamalı
Açlık, çok ölçüde besin tüketimine neden olmaktadır. Bunun için akşam yemeğinden evvel orta öğün yapılmalıdır. Mesela akşam yemeğinden evvel yenecek bir porsiyon çorba açlık seviyesini düşürecektir. Yılbaşı günü dışarda yenecekse menüler uygun incelenmeli, sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Yılbaşı sofrasında beyaz et tercih edilmeli (balık ya da tavuk-hindi), zeytinyağlı zerzevat yemekleri tüketilmelidir. Beyaz etin yanında tüketilecek salata hakikat bir tercih olacaktır. Ana yemekte hindi eti uygun bir tercih olabilmektedir. Hindi eti, kırmızı et ve tavuğa nazaran yağ oranı düşüktür, daha yüksek protein içermektedir. Hindi etinde bulunan çinko bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara bedenin daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Fosfor ve magnezyum açısından güçlü hindi eti sağlıklı bir tercihtir.
Yılbaşı sofrası için bu kurallar önemli
Yılbaşı gecesi beslenme açısından birtakım kurallara uymak ise kıymet taşımaktadır.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası nasıl olmalı?
Yılbaşı sofrasında sevilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bir gece değil, bir ömür uzunluğu sağlıklı ve istikrarlı beslenme prensip edinilmelidir. Çağımızın sıhhat problemleri ortasında olan obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmak istikrarlı ve nizamlı beslenme unsuruna uyulmalıdır.
Yılbaşı sofrası için menü önerisi:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı