DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Çölyak hastaları kemik erimesi riskine karşı düzenli kontrolden geçmeli

Sindirim ve emilim düzeneğinin bozulması ile sonuçlanan bir hastalık olan çölyak hastalığında teşhisten sonra buğday, arpa, çavdar ve yulafın ömür uzunluğu diyetten çıkarılması gerekiyor.

Çölyak hastaları kemik erimesi riskine karşı düzenli kontrolden geçmeli
08.05.2024 10:48
1
A+
A-

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çalhan, tam uyumlu diyetten 6 ay – 1 yıl sonra bağırsakta tam güzelleşmenin oluştuğunu söyledi. Çölyak hastalarının kemik erimesi açısından takiplerinin kıymetli olduğunu belirten Doç. Dr. Çalhan, 6 ayda bir demir, vitamin B12 ve D vitamini seviyelerinin denetim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve bu bahiste toplumsal şuur oluşturmak gayesiyle her yıl 9 Mayıs tarihi Dünya Çölyak Günü olarak anılıyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çalhan, Dünya Çölyak Günü hasebiyle yaptığı açıklamada çölyak hastalarının dikkat etmesi gerekenlere ait değerlendirmede bulundu.

Sindirim ve emilim düzeneği bozuluyor

Çölyak hastalığının sindirim ve emilim sisteminin bozulması ile sonuçlanan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan kimi proteinlere karşı bedenimizin bağışıklık sisteminin bilinmeyen sistemler ile antikor geliştirmesi ve bu antikorların bağırsak duvarını zedelemesi ve zayıflatması sonucunda sindirim ve emilim sisteminin bozulması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gerçek sebebi bilinmemektedir lakin genetik faktörler ve çevresel faktörlerin hastalığa eğilim yarattığı görüşü hakimdir” diye konuştu. 

Folik asit, vitamin B12 ve demir eksikliğine dikkat!

Çölyak hastalığının en sık belirtilerinin ishal, karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik, kilo kaybı ve demir eksikliği olarak sıralanabileceğini belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Ancak birçok çölyak hastasında bu tipik şikayetlere rastlanmaz. Yani bariz şikayetleri olmayan bir hastada şayet folik asit, vitamin B12, demir eksikliği üzere durumlar varsa çölyak testi yaptırması uygun olur” dedi. 

Gluten hastalığı da deniyor

Çölyak hastalığına halk ortasında gluten hastalığı da denildiğini kaydeden Doç. Dr. Turan Çalhan, “Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığında bu proteine karşı gelişen antikorlar (oto-antikorlar) hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle çölyak hastalığına halk ortasında gluten hastalığı da denilmektedir” dedi.

 

Tek yumurta ikizlerinde risk fazla

Çölyak hastalığında genetik faktörler hariç bariz bir risk faktörü olmadığını tabir eden Doç. Dr. Turan Çalhan, “Ailesinde çölyak hastalığı olanlarda risk artar. Tek yumurta ikizlerinde risk daha da fazladır. Gerçek sebebi bilinmediği için risk faktörleri de tam aydınlatılamamıştır. Çok gluten tüketmek bir risk faktörü değildir” dedi. 

Bağırsakta tam güzelleşme, 6 ay-1 yıl sonra başlıyor

Çölyak hastalığı teşhisinin uzman bir gastroenterolog tarafından klinik ve laboratuvar datalarından sonra konulduğunu belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak testine bakılır. Testin olumlu olması halinde endoskopi yapılması ve bağırsaktan kesim alınması ile çölyak tanısı konulur. Teşhisten sonra ömür uzunluğu buğday, arpa, çavdar ve yulaf diyetten çıkarılmalıdır. Tam uyumlu diyetten 6 ay -1 yıl sonra bağırsakta tam düzgünleşme başlar. 6 ayda bir analiz yapılması, demir, vitamin B12, D vitamini seviyeleri düşük ise tedavi yapılması, kemik erimesi açısından hastanın takip edilmesi gerekir. Ayrıca çölyak hastalarının toplumsal ve kişisel takviyeye de gereksinimleri olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. 

Çölyak Hastalığının tedavisi, tam diyet…

Çölyak hastalığının tedavisinin tam diyet olduğunu söyleyen Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak hastalığında buğday, arpa, çavdar ve yulaf ömür uzunluğu diyetten çıkarılmalıdır. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak ve tekrar glutenli besin tüketmesini sağlayacak kalıcı bir tedavi formu yoktur. Bu hususta hipotetik tezler ve denemeler öne sürülmektedir lakin bir sonuca ulaşmaktan uzaktır” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

ankara web tasarım law office wordpress hosting ingilizce kursu web tasarım ankara haberler Renault Yedek Parça Ankara Çıkışlı Karadeniz Batum Turu Dacia Yedek Parça Fluence Yedek Parça iveco yedek parça ankara Güneş Enerjisi İmplant Süt Sağım Makinesi Yedek Parça Casıo g shock forklift aküsü Pt100 ankara ceza avukatı Ankara endoskopi labomat Beta Law dacia yedek parça güç trafosu oto yedek parça dunnage airbag e-imza check up Huzurevi damla etiket radyal fan iç mimar jean Hobi Bahçesi Yatırımı etiler pilates değer kaybı Adblue yer yıkama makinesi Baharat Çeşitleri