DOLAR
32,2213
EURO
35,0906
ALTIN
2.526,77
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Sağlıklı Ramazan İçin 8 Önemli Öneri!

Onbir ayın sultanı Ramazana sayılı günler kaldı. Ramazanı sağlıklı ve rahat geçirmek için sahura kalkmaktan pide ve tatlı tüketimine dek birtakım noktalara dikkat etmek büyük ehemmiyet taşıyor. 

Sağlıklı Ramazan İçin 8 Önemli Öneri!
08.03.2024 13:24
6
A+
A-

Onbir ayın sultanı Ramazana sayılı günler kaldı. Ramazanı sağlıklı ve rahat geçirmek için sahura kalkmaktan pide ve tatlı tüketimine dek birtakım noktalara dikkat etmek büyük değer taşıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işık Ecem Baydı Ozman “Ramazanda en sık yapılan kusurlardan biri sahura kalkmamak oluyor. Zira sahura kalkılmadığında günlük alınması gereken besin ögeleri yalnızca iftarda alındığından bu durum besinsel yetersizliklerin yanı sıra gün içerisinde açlık ve susuzluğun daha ağır yaşanarak günlük ömürde baş ağrısından halsizliğe, sinirlilikten konsantrasyon problemine dek bir çok sıkıntıya yol açabiliyor” diyor. Ramazanda tek bir öğüne yüklenmemek, öğünlerde tok tutacak, sağlıklı, posa, vitamin, mineral üzere besin ögelerini karşılamaya yardımcı olacak seçimler yapmak gerektiğini vurgulayan Ozman, tatlı ve pide tüketimi konusunda da uyarıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman Ramazanı sağlıklı geçirmenin ipuçlarını verdi, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

 

  • Pideyi denetimli tüketin

 

Ramazanda en sık tüketilen hatta tüketiminde çoka kaçılan besinlerin başında pide geliyor. Beyaz un içeriği ve bilhassa de sıcak tüketildiğinde kan şekerini süratli yükselten, kilo almaya yol açan pideyi diyabet hastalarının çok daha dikkatli tüketmesi gerekiyor. Diyabet sorunu olmayan bireyler de yemeğe hafif bir çorba ve salata ile başlayarak pideyi çok daha denetimli tüketip Ramazan sonunda kilo alma problemini önleyebilirler. 

 

  • İftarla sahur ortasında kesinlikle iki litre su için 

 

Vücuttaki tüm sistemler suya bağımlıdır ve eksikliğinde böbrekle ilgili meseleler, baş ağrısı, halsizlik, kabızlık üzere sıkıntılar yaşanabilir. Ramazanda oruç tutulduğunda uzun bir müddet susuz kalınacağı için iftar ve sahur ortasında  mutlaka iki litre su için. Beslenme ve Diyet Uzmanı Işık Ecem Baydı Ozman “Su içmek için susamayı beklemeyin. Zira su tüketmek için susamayı beklediğinizde bedeninizi susuzluktan alarm vermiş bir noktaya getirmiş olursunuz. Çay ve kahve üzere içecekler de susuzluk hissini engellerken, suyun yerini tutmadığı üzere bedenden su atılmasına yol açar” diyor. 

 

  • Sofranızdan mevsim sebzelerini eksik etmeyin

 

Sebzeli çorbalar, salatalar, zerzevat yemekleri… Mevsim zerzevatları kullanarak yapacağınız ana yahut yardımcı yemekler vitamin, mineral ve posa gereksiniminizi karşılamanıza yardımcı olur. Sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlar, kabızlık meselesini önler. Kan şekerinizin istikrarda kalmasına yardımcı olarak tokluk sürenizi uzatır. Bu nedenle hem iftarda hem sahurda taze yahut pişmiş mevsim sebzelerine kesinlikle yer vermelisiniz. 

 

  • Protein içeren besinlere kesinlikle yer verin 

 

Uzun süren açlık sonrası iftar sofrasında proteinden varlıklı besinlere kesinlikle yer vermek gerekir. Varlıklı bir protein kaynağına sahip olan balık, sağlıklı yağ asitleri ile kalp damar sıhhatini da müdafaaya yardımcı olacağından fırında/ızgarada yapmak koşuluyla balığa kesinlikle yer verin. Balığın yanı sıra protein kaynağı olarak; bakliyat, kırmızı/beyaz etli zerzevat yemekleri, bir kase yoğurt ya da bir bardak sade kefir üzere besinler tüketin. Bu besinler protein, vitamin ve mineral gereksiniminizi karşılarken, hazımsızlığa karşı korur. Kalp ve bağırsak sıhhati için kırmızı eti ender tüketmek, pastırma üzere tuz oranı yüksek işlenmiş et eserlerinden kaçınmak gerekir. 

 

  • Sahura kesinlikle kalkın ve tok tutan, hafif besinler tüketin 

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Sahura kalkmamak kadar sahurda yanlış besinler seçmek de Ramazanı sıhhatsiz ve konforsuz geçirmeye sebep olabilir. Sahurda pilav, makarna üzere besinleri tercih etmeyin. Yumurta ve peynir üzere protein kaynakları; mevsime uygun ve su oranı yüksek sebzeler, bir ölçü çavdar ekmeği ve yulaf ekmeği üzere sağlıklı karbonhidrat seçenekleri ile kombinlenerek tüketilmeli. Bu sayede hem uzun bir tokluk sağlanabilir hem de protein, lif, vitamin üzere çeşitli besin ögelerinden faydalanılmış olur” diyor. 

 

  • Kızartmalardan ve ağır yemeklerden kaçının

 

Ramazanda lezzetli ve cezbedici yemeklerle sofrayı donatmak, sevdiklerimizi bu yemeklerle ağırlamak isteriz. Fakat fazla yağ içeren kızartma yoluyla yaptığımız, krema ya da başka yağlı soslar kullandığımız yemekler hem hazım sıkıntılarına yol açar hem de Ramazanda kilo almamıza neden olur. Bu nedenle yemekleri fırınlama, haşlama sistemleri ile pişirmek, etli yemeklerde ilave yağ kullanmamak hem hazmı kolaylaştırır hem de kilo denetimi sağlar.

 

  • Hafif tatlılar tercih edin

 

İftar sonrası tatlı tüketmek sıklıkla tercih edilen bir durumdur lakin her gün tatlı tüketmekten kesinlikle kaçının. Gün uzunluğu açlık sonrası iftarda hali hazırda yükselen kan şekerini daha da yükseltmemek için, tatlı tüketeceğinizde şerbetli değil meyveli/ sütlü tatlı üzere nispeten hafif olanları tercih edin. Unutmayın; tatlılar çoğunlukla besin kıymeti düşük, şeker ve kalori içerikleri yüksek olduğundan Ramazanda hergün tatlı tüketmek süratli kilo artışına ve kan şekeri ile ilgili meselelere yol açabilir. 

 

  • Ramazanda hareket edin

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Parıltı Ecem Baydı Ozman “Ramazanda hareketli olmak, bilhassa iftardan bir müddet sonra hafif bir açık hava yürüyüşü yapmak üzere aktiviteler hazmı kolaylaştırır, Ramazanda kilo denetimine yardımcı olur. Lakin ağır bir iftar yemeği sonrası yapılan denetimsiz ağır antrenmanlar sakıncalı olabilir. Bu nedenle iftar yemeklerinde çoka kaçılmaması ve bilhassa kronik hastalığı olanların yapabilecekleri idmanların tipi ve müddeti konusunda tabibe müracaatları önemlidir” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

ankara web tasarım law office wordpress hosting ingilizce kursu web tasarım ankara haberler Renault Yedek Parça Ankara Çıkışlı Karadeniz Batum Turu Dacia Yedek Parça Fluence Yedek Parça iveco yedek parça ankara Güneş Enerjisi İmplant Süt Sağım Makinesi Yedek Parça Casıo g shock forklift aküsü Pt100 ankara ceza avukatı Ankara endoskopi labomat Beta Law dacia yedek parça güç trafosu oto yedek parça dunnage airbag e-imza check up Huzurevi damla etiket radyal fan iç mimar jean Hobi Bahçesi Yatırımı etiler pilates değer kaybı Adblue yer yıkama makinesi Baharat Çeşitleri