DOLAR
36,2086
EURO
38,0354
ALTIN
3.379,97
BIST
9.877,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
11°C
Ankara
11°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
6°C
Salı Hafif Kar Yağışlı
3°C
Çarşamba Çok Bulutlu
-2°C
Perşembe Kar Yağışlı
-3°C

Egeli bilim ekibi alternatif proteinlerin kullanımına yönelik projeye katkı sunuyor

Ege Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmının araştırmacı olarak yer aldığı “Akdeniz Bölgesinde Alternatif Proteinli Eserlerin Araştırılması ve Uygulanması (ProxIMed) Projesi”, Ufuk-2020 Programı kapsamında, Akdeniz’de tarım, besin, tarım-gıda zinciri, su temalarında projeler destekleyen PRIMA Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Egeli bilim ekibi alternatif proteinlerin kullanımına yönelik projeye katkı sunuyor
12.02.2024 12:36
9
A+
A-

Ege Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmının araştırmacı olarak yer aldığı “Akdeniz Bölgesinde Alternatif Proteinli Eserlerin Araştırılması ve Uygulanması (ProxIMed) Projesi”, Ufuk-2020 Programı kapsamında, Akdeniz’de tarım, besin, tarım-gıda zinciri, su temalarında projeler destekleyen PRIMA Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus’un danışmanlığını yaptığı doktora öğrencisi Zülal Aksoy’un da araştırmacı olarak yer aldığı projede; Türkiye, Yunanistan, Almanya, Lübnan, İtalya, Portekiz, Mısır, İspanya, Malta ve Tunus’tan 16 partner bulunuyor. 2023-2027 yılları ortasında gerçekleşecek projenin toplam bütçesi ise 4 milyon Avro olarak belirlendi.

Proje grubunu makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ufuk-2020 Programı kapsamında yürütülen ve Ege Üniversitesi olarak bizim de paydaşı olduğumuz bu değerli proje, PRIMA Programı tarafından destekleniyor.  Doç. Dr. Seda Ersus hocamızı ve doktora öğrencisi Zülal Aksoy’u tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum” diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ersus, “ProxIMed’in gayesi, alternatif proteinlerin kullanımını teşvik etmek için sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen proteinleri Akdeniz besin ve yem sistemlerine tanıtmaktır. Bitkisel kaynaklı klasik alt-protein kaynaklarından mercimek, bakla ve chia tohumları, ‘Yeni Gıda’ protein kaynaklarından mikro algler, böcekler, mikoprotein, domates ve ebegümeci yaprakları, su mercimeği ve tarımsal-endüstriyel yan eserlerden de domates posası, susamlı kek, hurma keki bu emel için seçildi. Seçilen proteinlerin üretiminde besinler üzerinde asgarî etkiyi hedefleyen yenilikçi ve yeşil sürece teknolojileri kullanılacak. Alternatif proteinler daha sonra 20’den fazla kesin esere uygulanacak ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa üzere farklı bölgelerdeki Akdeniz tüketicilerine tanıtılacak. Biz de Ege Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmı olarak, projenin ebegümeci yaprağından protein tozu elde edilmesi kısmında araştırmacı olarak yer aldık” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , ,
Wordpress Hosting ingilizce kurs plastic producer renault yedek parça renault parça radyal fan Galvaniz ankara çikişli günübirlik turlar kat arabası termokupl ikili tarama testi güneş enerjisi 60 amper akü su jeti modern mutfak tasarımı crop çemberler iç mimar utts Trafo e imza saat Wolkswagen yedek parça blok makinesi ingilizce kursu Kaya Tuzu